17-01-14

18 december 1913

Zondereigen, december 1913

Beste lezer,

Mijn naam is Alfons Versmissen. In Zondereigen, waar ik woon, noemen ze me Fonske. Deze zomer, op 15 juni 1913, stierf mijn vader, Adrianus Josephus Versmissen. Mijn moeder, Philomena Jespers, bleef in het timmerbedrijf achter met haar kinderen Karel (23 j.), Cornelia (21 j.) en Alfons (20 jaar). Mijn broer Charel en ik werkten als schrijnwerker en timmerman. Onze Gust is 2 jaar geleden getrouwd met Mathilde Bogaerts. Ze wonen nu in de H.-Bloedlaan in Hoogstraten en hebben een dochter Emma[1]. Kejke is mijn zus.

Langs vaderskant heb ik 3 tantes: Theresia (Trees), Cornelia (Kej) en Catharina (Tow). Langs moeders kant is er eerwaarde zuster Leontine.

Sinds 16 september 1913 ben ik bij het leger. Ik werd ingelijfd als soldaat in de 3de compagie 17 en lig in de kazerne aan de Wilrijkse poort in Antwerpen.

Omdat er toen nog geen internet was, en omdat jullie misschien graag weten hoe het in mijn tijd was, stuur ik jullie - met 100 jaar vertraging – deze brieven. Ik hoop het enkele jaren vol te houden.

Mijn brieven en voorwerpen bewaarde ik al die tijd in een zwart koffertje. Het oudste document dat in het koffertje te vinden is, zie je hier onder.

1913-09-13-militaire-pas-a-.jpg


[1] Later zou ze trouwen met Joris Mertens en een schilderswinkel beginnen in Hoogstraten. Deze bestaat nu nog altijd en wordt gerund door zijn kleinzoon, ook Joris Mertens.

 

20:46 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (3)

Commentaren

Hallo Jef,

Ik ben uw blog nog eens aan het doorlezen. Twee vragen :

" Ik werd ingelijfd als soldaat in de 3de compagie 17"
1.Wat is de betekenis van 17 ?

"Onze Gust...."
2. Is dit een broer van Adrianus Josephus Versmissen ?

Gepost door: Andre Vercammen | 25-12-14

Reageren op dit commentaar

17 is een foutieve weergave. Fons werd ingedeeld in de 3/4 Compagnie van het 7de linieregiment. Oorspronkelijk stond er in zijn dagboek dat hij bij de 4de Compagnie was, maar later heeft hij er een 3 voorgeschreven. Waarom weet ik niet.

Onze Gust (August) is een broer van Fons (Alfons) en dus een zoon van Jefke (Adrianus Josephus) Versmissen.

Gepost door: Jef Versmissen | 25-12-14

Reageren op dit commentaar

"Fons werd ingedeeld in de 3/4 Compagnie van het 7de linieregiment. Oorspronkelijk stond er in zijn dagboek dat hij bij de 4de Compagnie was, maar later heeft hij er een 3 voorgeschreven. Waarom weet ik niet."
Elk regiment was ingedeeld in ongeveer vier bataljons, die elk ook nog eens waren onderverdeeld in vier compagnies. Daarom denk ik bedoeld werd dat hij in het 7de regiment, 3de bataljon, 4de compagnie zat (net zoals, je weet wel).

Gepost door: BertLeysen | 07-05-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.