03-08-14

Maandag 3 augustus 1914

Italië verklaart zich neutraal en weigert aan de oorlog deel te nemen aan de zijde van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en laat weten dat het de Nederlandse neutraliteit zal respecteren maar eist een vrije doortocht door België richting Frankrijk. Ons land weigert dit omdat het neutraal wil blijven. De Duitse keizer zegt dat dit geen neutraliteit is en dat ze toch door België zullen trekken. Daarop kondigt Koning Albert de algemene mobilisatie af. Nog voor de officiële oorlogsverklaring aan Frankrijk zijn Duitse troepen al in het neutrale Luxemburg.

Het is een droge zomerdag 18°C.

 

De 1ste divisie vertrekt van Gent naar Tienen en de 2de legerdivisie[1] van Antwerpen naar Leuven.

 

De 3de en de 4de legerdivisie moeten de garnizoenssteden Luik en Namen verdedigen "tot het bittere einde". Daarvoor zullen ze de bruggen over de Maas (in Luik) en de spoorwegverbindingen met Luxemburg opblazen.

 

De 5de divisie trekt naar Perwez en de 6de naar Waver.

 

 

 

 

 

 

 

[2]

 

 

Hier begint het dagboek van Fons Versmissen

 

en het begint als volgt:

 

 

Antwerpen, maandag 3 augustus 1914

 

“Van burgerleven ben ik op 16 september 1913 overgegaan naar het soldatenleven. Na 11 maanden gediend te hebben in de kazerne te Antwerpen brak de oorlog uit op 3 augustus 1914. Ik behoorde tot het 7de linieregiment en 3/4de compagnie kazerne 9-10 aan Wilrijkse poort. Alles werd in orde gemaakt en enige klassen werden dadelijk binnengeroepen.”[1] Hierbij hoort Fons Versmissen. Sergeant-milicien Jan Peeraer (Merksplas 27.10.1893) behoorde ook tot de 2de legerdivisie, maar was bij het 5de linieregiment.

[2] Roger Lampaart, van Maas tot IJZER

Commentaren

De broer van mijn overgrootvader werd ook geboren in april 1893 en diende eveneens in het 7de linieregiment.
Daarom ben ik enorm geïnteresseerd in dit dagboek, want dit is mogelijk de dichtstbijzijnde bron van informatie die ik hiertoe heb.
Wil u daarom zo vriendelijk zijn contact met me op te nemen, aub?

bertleysen@hotmail.com
http://www.europeana1914-1918.eu/nl/contributions/13378

Gepost door: Bert | 08-09-14

Reageren op dit commentaar

Geachte,

Alvast bedankt voor de info die reeds verscheen in je blog. Vol verwachting kijk ik uit naar het vervolg. Ook mijn grootvader Adriaan Tubeeckx heeft gediend in het 7° Linie. Hij was van de klas van 1912. Hij heeft aan de Ijzer gevochten en de oorlog overleeft. Net als vele anderen denk ik ook uit uw informatie veel te kunnen leren omtrent de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Komt er verder nog meer nieuws over Alfons Versmissen op je blog ?

Met vriendelijke groeten
Andre Vercammen

Gepost door: Andre Vercammen | 18-10-14

Reageren op dit commentaar

André,

Ik ben tot vandaag geraakt met het verzamelen en bijeenbrengen van de informatie. Ik stuur ze elke dag door naar de mensen die me hun e-mailadres opgeven. Met het overzetten naar de blog heb ik wat achterstand. Als je me je e-mailadres geeft, stuur ik de ontbrekende dagen door, anders moet je nog even geduld hebben.

Jef

Gepost door: Jef Versmissen | 24-10-14

andrevercammen@telenet.be

Gepost door: Andre Vercammen | 24-10-14

Reageren op dit commentaar

Graag had ik ook het dagboekje van uw grootvader ontvangen. Ik verzamel alles betreffende Sint-Joris aan de Ijzer. Dus ook alle info van mensen die daar gevochten hebben of er gesneuveld zijn.

http://www.sint-joris-aan-de-ijzer.be/wereldoorlog1/

Mvg,
Chantal Loones, oud bewoner van (de hoeve de Violette te) Sint-Joris (zoals Marie Vandevelde)

Gepost door: Chantal Loones | 13-11-14

Reageren op dit commentaar

Chantal, ik bezit enkel het geschreven dagboek van mijn grootvader. Alles wat er in staat, komt ook in deze blog.

Gepost door: Jef Versmissen | 14-11-14

Reageren op dit commentaar

Beste,

Met belangstelling las ik dat Fons Versmissen in augustus 1914 door onze beide dorpjes - Meensel & Kiezegem - trok. Op onze site verzamelen we alle info over de geschiedenis M-K... waaronder dus ook info over WO I. Een gelijkaardig verhaal kan je hier vinden van soldaat Jean Pecher. Mogen wij deze paar dagen uit Fons zijn dagboek ook hier vermelden ?

Groeten, Geert

Gepost door: geert daenen | 18-01-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.