04-06-17

Izenberge, maandag 4 juni 1917

Terwijl Gaston en zijn maten werken aan de Loopgraaf van de Korenschoof, komt er een bevel om de Loopgraaf Quenast te herstellen. Met zijn sergeant, een korporaal en een makker sluipt hij erheen. Opeens ssst ... ssst... twee meter achter ons ontploft een sigaar. Wat gedaan? Vooruit of achteruit? Ik kies voor het eerste ... en bij de steenbakkerij was het al zo slecht. De beschieting wordt heviger en granaten exploderen bij de bunker. Het werk wordt natuurlijk stopgezet.

Toen ik voorbij het bureau kwam, kreeg ik een brief van thuis. Van thuis!!!! Ik vergat de doorstane schrik en het droevige oorlogsleven en droomde ervan ooit naar huis te mogen terugkeren. [1]

Jean maakte een schets van zijn fototoestel en schrijft: "Er overkwam met iets vrij vervelend. De sluiter van mijn toestel is helemaal geforceerd en ik denk dat hij niet meer hersteld kan worden. Kunt ge me er een nieuwe kopen bij Kodak, want nu kan ik helemaal niet meer fotograferen, wat bij zo'n mooi weer dubbel spijtig is. Mijn toestel is n° 1A (6 1/2 x 11 cm) zonder scherpstelling. De sluiter is aan het toestel vastgemaakt door 3 rondelletjes die passen in 3 behuizingen. Ik zeg dat maar voor het geval er verschillende systemen zouden zijn.

Je zou me een groot plezier doen, door me dat op te sturen, want ik zit lelijk in de rats en had graag enkele foto's genomen voor ik hier vertrek.

Voor de rest is hier geen nieuws. Hopelijk blijft het weer zo goed tijdens de enkele weken die ons nog scheiden. [2]

 

[1] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

[2] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

09:54 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.