15-07-17

De Panne, zondag 15 juli 1917

Na 14 dagen rust is Gaston terug in onze vorige sector.  "Fortem, Lampernisse. Na veertien dagen afwezigheid is in de sector veel verandering te merken. De loopgraaf van anderhalf uur is af. Vanaf de eerste nacht is het weeral: werken." [1]

1917-07-15-Lampernisse.jpg

Pentekening van een gehavend Lampernisse met twee verkenners te paard.

Jean is terug uit Londen. Na een aangename reis probeert hij zich terug te integreren in het soldatenleven. Net als wij is hij hier om uit te rusten en om zich voor te bereiden op de aanval nabij Diksmuide. We zullen er de Engelse en Franse operaties ondersteunen. Die oefeningen zijn echt intens en vermoeiend. Wat die oefeningen inhouden, mogen we niet zeggen, want de straffen zijn verschrikkelijk! Gelukkig is het aan het front rustig en als hij terug komt van de manoeuvres neemt hij een goed bad en dan een warme chocomelk met een pateeke (ja echt!) Voor de rest doet hij weinig. Dat is dan zoals bij ons, maar dan zonder die pateekes.

Een ander voordeel van Jean is dat hij in De Panne, waar hij in 'L'Océan' op ziekenbezoek gaat, een kamertje met bed vond voor 1 frank per dag. Hij verloochent de principes van Harpagon [1], want de etalages zijn overvol met verleidelijke dingen, maar het kan hem niet schelen. Hij gaat ook lunchen in de 'Villa des Ancres', die redelijk betaalbare maaltijden serveert.

Ik hoop dat u zult begrijpen dat het onnodig is van je zorgen te maken over mij. Het is leuk en aangenaam. Sluit je oren en luister niet naar dwazen die praten over wat "ze" zeggen. Wacht op de Belgische communiqués die zoveel interessanter zijn!

 

 

[1] Harpagon is 'de vrek' in het toneelstuk van Molière (1668).

[1] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

16:09 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.