22-07-17

Alveringem, zondag 22 juli 1917

Vandaag hebben onze 3 dagboekschrijvers tijd om hun nota's aan te vullen, ook al moest Fons eerst verhuizen van De Panne naar Alveringhem en werd de zondagsrust van Gaston in de Panne verstoord door het bezoek van de Franse president.

1917-07-22a-dagboek.jpg

1917-07-22b-dagboek.jpg

1917-07-22 JP.jpg

De Panne. Bezoek van president Poincaré [1], naast onze Koning een klein onbeduidend ventje, rond aIs een sidolflesje. De Koning zag er triestig uit. Twee burgers en officieren volgden. Wat betekent dit bezoek? Wat wordt er beraamd? 'Vierkante punt' stoorde onze zondagsrust. [2]

Jean kreeg een bericht dat de kleine Françoise werd geboren, en hij is blij dat alles goed gegaan is, ondanks de driedubble knoop waarmee ze werd geboren! Spijtig dat hij geen twee weken later met verlof was, dan had hij zijn petekindje kunnen bezoeken.

Gelet op onze nieuwe uitrusting, had ik graag dat je me snel een grote drinkbus in blauw email, zoals ik er veel heb gezien) en overdekt met kaki, met riem. Ik had ook graag een goede tas (besace) zoals die van het Engels leger (waterdicht, maar zo solide als mogelijk).

Ik vraag dat met aandrang, want binnenkort zal ik ze hard nodig hebben voor de verschillende oefeningen [3] !!! Ik denk dat je deze 2 zaken gemakkelijk kunt vinden in 'Army & Navy', waar ik zo'n drinkbussen en tassen gezien heb. Het spijt me dat mijn 2 brieven zo 'bedelend' over komen, maar het gaat om zaken van het grootste belang. Als je me ook nog 1 of 2 buisjes jodiumtinctuur kunt bezorgen, zou je me een groot plezier doen.

Wat denk je van de gebeurtenissen? Nu ziet ge wel dat de praatjes van Mme X of juffr. Y, nochtans altijd zo goed geïnformeerd, nog altijd niet echt zijn. Heb maar wat geduld. Als ik jullie een drinkbus en een tas vraag, wil dat zeggen dat je nog niet moet wanhopen!

Ondertussen rusten we bij prachtig weer. Dank zij de 21ste juli, hadden we geen nachtdienst, maar kregen we, per 4 mannen een fles wijn en wat tabak. Dat was niet slecht. [4]

 

[1] Raymond Poincaré: president van Frankrijk in de periode 1913-1920

[2] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

[3] De 21ste juli 1917 keerde de 2de legerdivisie terug naar de sector Diksmuide om mee te doen aan een aanval. Het 7de bataljon infanterie werd belast met de aanval in de ondersector SI. In de daaropvolgende weken, waren er veel incidenten maar het sein voor de aanval liet op zich wachten.

[4] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.