19-08-17

Alveringem, zondag 19 augustus 1917

1917-08-19-dagboek.jpg

Jean leest in de kranten over de inname van Langemark en Drie Grachten. Als dat zo voort gaat, kan het ook voor ons interessant worden [1]. Bij ons is het echter nog heel rustig. Les Boches laten zich niet vangen met wat plakband! Alles verloopt naar wens.

Hij is heel positief over het discours van Lloyd George (van 16 augustus) waaruit kalmte en voorzichtigheid spreekt. 'Het komt er niet op aan snel te zijn, maar een actie te doen waarbij de infanterie nauw aansluit bij de artillerie. Zo zal de vooruitgang traag zijn, maar veel zekerder'.

Ronduit negatief is hij over de boodschap van de paus [3]. 'Het is heel mooi om te 'vergeten en vergeven', maar de duivel, de moffen, zou maar al te blij zijn om hun oud territorium terug te krijgen, en aan de andere kant zijn kolonies terug te vinden. De paus heeft zeker nog niet door Leuven gewandeld of door Aarschot in een sfeer van wijn en kadavers. En wat doet hij met de bestraffing? Je zou geloven dat deze brief gedicteerd werd door moffen, zo wordt dit uitschot bevoordeeld! Gelukkig hebben we de paus, noch de socialisten (die een ferme douche kregen sinds de beslissing van Lloyd George en de affaire Henderson) [4] nodig om over de vrede te beslissen. Dat men dat maar overlaat aan onze «koffiemolens» [5]!

Ik schrijf dit vanuit een kantine niet ver van ons. Het is aangenaam een plaats te vinden waar men zich op zijn gemak kan neerzetten bij een glas en wat briefpapier en ondanks het goede nieuws, hebben we nog alle tijd om er verder over te praten! [6]

 

[1] Op 16 augustus 1917 slaagden Britse troepen, die deelnamen aan de derde slag bij Ieper, erin om de mijnen van Langemark te veroveren; de Fransen veroverden het gehucht van Drie Grachten.

[3] Op 1 augustus 1917 deed paus Benedictus XV (1854-1914) een oproep tot vrede waarin hij verklaarde dat hij altijd heeft aangedrongen dat de volkeren en de strijdende staten dat ze terug broeders zouden worden.

[4] Begin augustus 1917, gaf Arthur Henderson (1863-1935), de eerste Engelse socialistische minister (sinds mei 1915), zijn ontslag omdat eerste minister Lloyd George en de Engelse pers zijn steun aan de internationale vredesconferentie in Stockholm fel bekritiseerden.

[5] zo noemden de militairen de mitrailleuses (Evermar VAN MOERE, 0. c., p. 50).

[6] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.