04-09-17

Alveringem, dinsdag 4 september 1917

Naast proviand kreeg Jean ook een brief van zijn mama. In zijn antwoord schrijft hij: "Elke dag kijk ik uit naar de komst van de "facteur!"

Het weer is ideaal. Ook de mannen nemen rust. Ze spelen voetbal in de wei of vissen ... en ik, ik schrijf altijd. En zeggen dat ik een hevige lijnvisser ben, maar onder druk van de omstandigheden kan iemand erg veranderen.

1917-09-03-vissen-Jean-Pech.jpg

Natuurlijk is dit helder weer ideaal om de vliegtuigen te testen. Het is dan ook een geronk van 's morgens tot 's avonds, en van 's avonds tot 's morgens. De D... amuseren zich door hier en daar enkele bommen te laten vallen, zonder ons erg te verontrusten.

De voorbije dagen waren we aangenaam verrast in de tranchées. Zoals ik je al vertelde wandelen de D.. vliegtuigen zonder gevaar over onze linies, zonder schrik om achtervolgd te worden. Maar vorige zondag, liepen we naar buiten bij het horen van zware motoren. "Duitsers !" riep er één. "Nee, ze hebben een Belgische cocarde" En ja, toen de Sint-Jozefskerk [1] het einde van de mis van 10 h klepte, scheerden onze 'azen' - met 4, laag over de linies. 't Was mooi en krikte de moraal op. We dachten dat de Belgen de oude modellen kregen, die de geallieerden niet meer gebruikten. Daarom noemen we hen "de werkpaarden", "de probleemgevallen", "de klierkassen" [2], enz., enz. Maar deze waren zo snel en zo degelijk dat geen enkele D... zich kwam meten [3]. Als we bedenken dat we indertijd 5F betaalden en een hele namiddag op de Wilrijkse plein bleven om te zien vliegen en op het einde niemand kon opstijgen, [4] ... Vandaag kregen we alles voor niks: de vliegtuigen, het vuurwerk en .. de brokken. [5]

[1] In Antwerpen woonde de familie in de parochie van Sint-Jozef.

[2] Klierkassen (dialect voor kleerklassen).

[3] In de zomer van 1917 nam de Belgische luchtvaart 2 nieuwe jachtvliegtuigen van Franse makelij in dienst: de Hanriot HD.I en de Spad S7/CI (Ludo VRANCKEN, De geschiedenis van de Belgische militaire vliegerij (1910-1918), Brussel 1999, pp. 216-220)

[4] Voor de oorlog gaven veel piloten tegen betaling demonstraties op de vlakte nabij de steden.

[5] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.