20-09-17

Alveringem, donderdag 20 september 1917

1917-09-20a-dagboek.jpg

1917-09-20b-dagboek.jpg

De steenweg van Nieuwe herberg is nu de Sint-Rijkersstraat in Alveringem. Over de baan Veurne-Ieper, wordt het Nieuwe Herberg (nu deelgemeente van Veurne) en leidt naar Wulveringem.

In de brief van zijn mama, leest Jean over de dood van de Antwerpenaar Georges de Brockdorff. Ze worden raar de Antwerpenaars aan het front. Degenen die niet gedood werden, zijn buiten strijd. De oorlog duurt te lang. Maar over mezelf maak ik me geen zorgen, want ik geloof in het gelukkig gesternte dat me vanaf het begin van de oorlog vergezelt.

Jean kijkt uit naar zijn verlof in Bournemouth (een dag extra?). Hij hoopt dat de formulieren tijdig toekomen. Hij leest 'L 'Assommoir' , de roman van de Franse schrijver Emile Zola. Je vindt er geen enkel personnage in dat toont dat niet alles slecht is in de werkende klasse, getekend door miserie en alcoholisme Gelukkig zijn we nu 40 jaar verder, maar nu gebruikt men de vooruitgang om oorlog te voeren en elkaar te schaden.

Als er weer eens een obus afgeschoten wordt, zonder te ontploffen, maken de mannen de opmerking dat ze van het weggegooide geld een mooie reis naar Parijs hadden kunnen maken. Ze denken alleen maar aan Parijs, die vuile stad die al zovelen naar de infirmerie deed lopen. Je zou geloven dat die vrouwen daar de D.. in zich hebben om de Belgische soldaten voor altijd te besmetten. En wat je ook doet of zegt, het helpt niet. Al zijn de meeste verloven prima. Na 3 jaar oorlog en 4 jaar militaire dienst hebben we wel recht op een beetje ontspanning en enkele dagen van plezier. Velen vinden dit in hun werk. Overdag werken ze, maar 's nachts geven ze hun salaris uit.

Jean voegt er ook een dankkaart bij van de 3 mannen die vandaag de regenjassen kregen. Het deed hen veel deugd[1]

 

[1] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

18:40 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.