27-09-17

Alveringem, donderdag 27 september 1917

1917-09-27-dagboek.jpg

1917-09-27-Hoogstade-2015-1.jpg

Op 11 september crashte Georges Guynemer (1894-1917), een Franse «Aas» in mysterieuze omstandigheden nabij Poelkapelle. Hij had 53 overwinningen op zijn palmares. In 1923 kreeg hij er een monument in het midden van het dorp.

De 14de schreef Fons over een luchtgevecht en nu was Jean getuige hoe 2 Belgische vliegtuigen een D.. vliegtuig neerhaalden. De Boche werd gedwongen te dalen. Hij dook en dook opnieuw en vatte vuur toen hij de grond raakte.

Het weer is natuurlijk ideaal voor luchtgevechten, schitterend voor de toeschouwer, maar niet voor de ongelukkige die met de parachute naar beneden komt.

Hij schrijft zijn ouders in Londen ook: "Deze schurken verplaatsen dus hun raids tot bij jullie, en jullie kunnen niet anders dan het filosofisch op te vatten.

De kranten melden de vredesvoorwaarden die de D... formuleerden naar aanleiding van de brief van de paus. Als je die voorwaarden leest, zou je denken dat wij het zijn die de oorlog verklaarden en dat om het Teutoonse Rijk niet te bedreigen het nodig is om de klauwen van de Vlaamse Leeuw te lakken. Hij geeft hen nog een klauw, maar uiteindelijk zullen wij de voorwaarden bepalen. Kamaraad of Kapot! Kies maar!

Ik stuur jullie ook nog 20 films die een vriend me gaf om af te drukken. Het worden mooie souvenirs voor mijn verzameling." [1]

 

[1] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

11:12 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.