29-09-17

Alveringem, zaterdag 29 september 1917

1917-09-29-dagboek.jpg

't Is nog altijd mooi weer. De 10 dagen die Jean in de loopgrachten doorbrachten, waren bij de besten sinds het begin van de oorlog. Ze deden de wacht in open lucht en rookten pijp om de toto's weg te houden. Voor de oorlog had Jean nog nooit gerookt en hij weet nog niet of hij er nadien meer verder gaat, ... want de dames houden niet van de rook !

In de brief van zijn vader merkt Jean enkele fouten over de bombardementen op Londen[1]. Hij is blij dat deze ernstige aanval voor zijn ouders toch goed is afgelopen en vraagt zich af: "Wanneer eindigen die pesterijen op de burgers ?" en "Meestal is het hier heel kalm. Van tijd tot tijd wekken de Engelsen ons met hun bombardementen. Niet veel later melden de kranten dan een vooruitgang en gevangenen. Maar dit goede weer leidt nog niet tot de grote aanval, want de winter staat voor de deur. Laat dat maar over aan mensen die bekwamer zijn dan wij !" [2]

 

[1] In september 1917 begonnen de Duitsers 's nachts Londen te bombarderen met 'Gothas'. Dit bombardementsvliegtuig was ontwikkeld om op verre afstand te kunnen opereren, omdat de Zeppelins te kwetsbaar waren.

[2] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

11:04 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.