30-09-17

Alveringem, zondag 30 september 1917

1917-09-30-dagboek.jpg

Jean kijkt er naar uit om de D... een les te leren, maar vandaag is het rustdag. Hij zag hoe zijn regiment een voetbalwedstrijd won. Het deed hem denken aan de matchen van Beerschot, nu 3 jaar geleden [1] ! De Amerikanen (en Amerikaansen) vierden hun aankomst door ons massaal tabak te geven.

In tegenstelling tot Jean, wil Gaston tot elke prijs het einde van de oorlog. "Zal het dan nooit Vrede worden? Dat vragen we ons af in twijfel over de toekomst en in onvrede met het heden. Het soldatenleven is hard, de doodsangst soms groot. Daarom willen we Vrede! Want Vrede betekent voor ons: vrijheid, geluk, familieleven!

Er is al veel over Vrede gesproken en velen hebben in ons de hoop aangewakkerd. Groot was de hoop, nog groter de teleurstelling. Heeft Z.H. de Paus nu ook niet getracht de Vrede in Europa te herstellen? Zijn vaderlijke stem is door het militarisme verworpen en in plaats van Vrede vragen ze om bloed! Hoge heren, ver weg van het front, gesteund door beroepsmoordenaars, zwelgen in weelde. Zij willen ons lijden niet zien, zij doen ons hun doel nastreven, van onze offers trekken ze zich niets aan." [1]

In Wulveringem noteert meester Selschotter: "Belgische vlieger neergeschoten; in stukken neergestort in de weide van Syrijns. Piloot dood. Bommen gevallen bij de infirmerie: twee gewonden en vier paarden dood."  [2]

 

 

[1] Beerschot Athletic Club, gesticht in 1900 kende met zijn aristocratisch karakter veel succes voor de oorlog (Geert PELCKMANS & Jan VAN DOORSLAER, O.c., pp. 40-41).

[1] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

[2] Lut Ureel, de kleine mens in de grote oorlog. uitg. De Klaproos

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.