30-09-17

Alveringem, zondag 30 september 1917

1917-09-30-dagboek.jpg

Jean kijkt er naar uit om de D... een les te leren, maar vandaag is het rustdag. Hij zag hoe zijn regiment een voetbalwedstrijd won. Het deed hem denken aan de matchen van Beerschot, nu 3 jaar geleden [1] ! De Amerikanen (en Amerikaansen) vierden hun aankomst door ons massaal tabak te geven.

In tegenstelling tot Jean, wil Gaston tot elke prijs het einde van de oorlog. "Zal het dan nooit Vrede worden? Dat vragen we ons af in twijfel over de toekomst en in onvrede met het heden. Het soldatenleven is hard, de doodsangst soms groot. Daarom willen we Vrede! Want Vrede betekent voor ons: vrijheid, geluk, familieleven!

Er is al veel over Vrede gesproken en velen hebben in ons de hoop aangewakkerd. Groot was de hoop, nog groter de teleurstelling. Heeft Z.H. de Paus nu ook niet getracht de Vrede in Europa te herstellen? Zijn vaderlijke stem is door het militarisme verworpen en in plaats van Vrede vragen ze om bloed! Hoge heren, ver weg van het front, gesteund door beroepsmoordenaars, zwelgen in weelde. Zij willen ons lijden niet zien, zij doen ons hun doel nastreven, van onze offers trekken ze zich niets aan." [1]

In Wulveringem noteert meester Selschotter: "Belgische vlieger neergeschoten; in stukken neergestort in de weide van Syrijns. Piloot dood. Bommen gevallen bij de infirmerie: twee gewonden en vier paarden dood."  [2]

 

 

[1] Beerschot Athletic Club, gesticht in 1900 kende met zijn aristocratisch karakter veel succes voor de oorlog (Geert PELCKMANS & Jan VAN DOORSLAER, O.c., pp. 40-41).

[1] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

[2] Lut Ureel, de kleine mens in de grote oorlog. uitg. De Klaproos

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

29-09-17

Alveringem, zaterdag 29 september 1917

1917-09-29-dagboek.jpg

't Is nog altijd mooi weer. De 10 dagen die Jean in de loopgrachten doorbrachten, waren bij de besten sinds het begin van de oorlog. Ze deden de wacht in open lucht en rookten pijp om de toto's weg te houden. Voor de oorlog had Jean nog nooit gerookt en hij weet nog niet of hij er nadien meer verder gaat, ... want de dames houden niet van de rook !

In de brief van zijn vader merkt Jean enkele fouten over de bombardementen op Londen[1]. Hij is blij dat deze ernstige aanval voor zijn ouders toch goed is afgelopen en vraagt zich af: "Wanneer eindigen die pesterijen op de burgers ?" en "Meestal is het hier heel kalm. Van tijd tot tijd wekken de Engelsen ons met hun bombardementen. Niet veel later melden de kranten dan een vooruitgang en gevangenen. Maar dit goede weer leidt nog niet tot de grote aanval, want de winter staat voor de deur. Laat dat maar over aan mensen die bekwamer zijn dan wij !" [2]

 

[1] In september 1917 begonnen de Duitsers 's nachts Londen te bombarderen met 'Gothas'. Dit bombardementsvliegtuig was ontwikkeld om op verre afstand te kunnen opereren, omdat de Zeppelins te kwetsbaar waren.

[2] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

11:04 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

27-09-17

Alveringem, donderdag 27 september 1917

1917-09-27-dagboek.jpg

1917-09-27-Hoogstade-2015-1.jpg

Op 11 september crashte Georges Guynemer (1894-1917), een Franse «Aas» in mysterieuze omstandigheden nabij Poelkapelle. Hij had 53 overwinningen op zijn palmares. In 1923 kreeg hij er een monument in het midden van het dorp.

De 14de schreef Fons over een luchtgevecht en nu was Jean getuige hoe 2 Belgische vliegtuigen een D.. vliegtuig neerhaalden. De Boche werd gedwongen te dalen. Hij dook en dook opnieuw en vatte vuur toen hij de grond raakte.

Het weer is natuurlijk ideaal voor luchtgevechten, schitterend voor de toeschouwer, maar niet voor de ongelukkige die met de parachute naar beneden komt.

Hij schrijft zijn ouders in Londen ook: "Deze schurken verplaatsen dus hun raids tot bij jullie, en jullie kunnen niet anders dan het filosofisch op te vatten.

De kranten melden de vredesvoorwaarden die de D... formuleerden naar aanleiding van de brief van de paus. Als je die voorwaarden leest, zou je denken dat wij het zijn die de oorlog verklaarden en dat om het Teutoonse Rijk niet te bedreigen het nodig is om de klauwen van de Vlaamse Leeuw te lakken. Hij geeft hen nog een klauw, maar uiteindelijk zullen wij de voorwaarden bepalen. Kamaraad of Kapot! Kies maar!

Ik stuur jullie ook nog 20 films die een vriend me gaf om af te drukken. Het worden mooie souvenirs voor mijn verzameling." [1]

 

[1] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à  l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

11:12 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende