11-11-17

Alveringem, zondag 11 november 1917

Gaston is betrokken bij de strijd om het kasteel (van Esen ?). " Het water druppelt me op de voeten, wat niet belet dat ik van tijd tot tijd inslaap. Het regent fel en de kanonnen donderen nog feller. Granaten van alle slag exploderen in de omgeving. Alles trilt, wij ook, niet enkel van schrik maar nog meer van ijskoude voeten. Als de dag aanbreekt, maken de aanvliegende en ontploffende granaten nog meer indruk.

Onze kanonnen bestoken het kasteel, terwijl de Duitsers onze eerste lijn willen vernietigen. Niettegenstaande projectielen in de borstwering terechtkomen, blijven we in de schuilplaats; we weten niet zo best wat te doen. Ikzelf blijf liever hier, maar op aandringen van mijn makkers en omdat er nog een granaat in de borstwering ontploft, verlaten wij onze zogenaamde bunker. We zijn net tijdig buiten om dat hok in de lucht te zien vliegen.

Als de beschieting wat luwt, bezoeken we onze schuilplaats of liever het puin ervan. Ik vind mijn bezittingen stukgeslagen, mijn geweer, kapotjas, drinkfles, broodzak. .. alles is vernietigd. Ik raap op wat me nog van dienst kan zijn. Ik ben niet de enige die alles kwijt is. Gelukkig leven we nog. Hadden mijn makkers naar mij geluisterd, dan waren we van de aardbodem weggeveegd. Een dag vol nijpende emoties. [1]

Ondertussen geniet onze compagnie, weliswaar in koude, mist en regen van ...

1917-11-11-dagboek.jpg

... net als Jean (ook van het 17de linieregiment) die de vergrotingen bekijkt van de foto's die zijn vader hem stuurde. Hij hoopt dat ze in Londen ook aan hun eigen comfort denken, en niet alles spenderen aan de dingen die ze naar het front sturen. Vanuit zijn droog logement ziet hij de nieuwe Italianen en Russen toekomen en volgens sommigen betekent dit dat het einde van de oorlog nabij is. Intussen vernam hij de val van Venetië[1]! [2]

De Belgische troepen zijn actief ten zuiden van Diksmuide. Langs het jaagpad langs het kanaal Ieper-IJzer, ter hoogte van kilometerpaal 10, op ca. 2300m ten ZO van Noordschote, ligt ‘la Maison du Passeur’, zoals de Fransen tijdens de oorlog de herberg ‘Het Witte Huis’ noemden. Zoals vele herbergen aan de IJzer en het Kanaal Ieper-IJzer, had ook deze een eigen veerdienst.

De herberg en omgeving viel in Duitse handen in oktober 1914, maar werd daarna door de Fransen heroverd. Vanaf maart 1915 ging de verdediging van het kanaal van Drie Grachten tot Steenstrate over in Belgische handen. Voor ‘Maison du Passeur’ werd een brug over het kanaal gelegd en het werd versterkt tot een ‘redan’, een soort bruggenhoofd. Dit was meermaals het doelwit tijdens de zware gevechten bij Steenstrate na de Duitse gasaanval van 22 april 1915. De Belgen gaven de post niet op, omdat hij zo dicht bij de vijandelijke linies gelegen was en er van daaruit verkenningstochten ondernomen konden worden. De Belgen werden dan ook regelmatig onder vuur genomen. De Duitse voorpost stond op 400m ten N van de herberg op de kanaaloever opgesteld. Nadat de Belgen deze post tweemaal overvallen hadden, werd er een grote, stevige bunker gebouwd, beschermd door een dubbele prikkeldraadversperring.

Op 16 oktober 1916, vielen de Belgen opnieuw aan. Hun grote vertrouwdheid met het terrein en een goede artillerieondersteuning maakte het mogelijk om snel door te stoten, zodat de verraste Duitsers zich overgaven. De bunker werd opgeblazen met dynamiet en enkele dagen later werd de post volledig verlaten. De rust zou echter pas echt weerkeren na de Derde Slag bij Ieper.

Vandaag, 11 november 1917, nam het Belgische leger de sector Merkem over. Net zoals Drie Grachten en Luigem lag ‘Maison du Passeur’ nu ver genoeg verwijderd van de zware gevechten, die in 1918 nog zouden plaatsgrijpen.

Wat weinigen weten, is dat er vandaag 96.000 Chinezen actief zijn aan het Belgische en Franse front.[3]

 

[1] In Italië volgde op de slag van Caporetto, de slag van la Piave die duurde tot het einde van het jaar. Op 11 november 1917 vroeg de Italiaanse regering aan de burgers om Venetië te verlaten, maar uiteindelijk slaagde de Oostenrijkers er niet in om door de Piave, ten noorden van Venetië, te geraken en de stad werd dus ook niet veroverd.

[2] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

[3] Jan Yperman, De Westhoek; df

 

[1] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

15:17 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.