16-11-17

Vinkem, vrijdag 16 november 1917

Op de dag dat president Poincarré Georges Clemenceau tot premier van Frankrijk benoemt, levert het Belgische leger slag in de Sector Merkem, ondersector Luyghem[1]. Het zijn echter niet meer de mannen van de 2de legerdivisie, want die zijn nu allemaal in rust.

De kou en de regen zijn nu de grootste ongemakken, maar toch heeft Jean er in Houtem al snel genoeg van. De boeren hebben een hoekje van hun tafel vrij gemaakt, zodat hij zijn briefje kan schrijven. Hij deelt er met 5 anderen een somber 'kot', zoals dat waar Gust in Schoten, zijn hout pleegde te hakken. Van luxe is dus geen sprake. Gelukkig is er vlak bij een put met proper water, zodat hij zich minutieus kan verzorgen, om nare gevolgen te voorkomen! Om zijn dagen wat op te vrolijken vraagt hij zijn ouders om voedzaam puddingpoeder op te sturen, want hier kan hij wel aan melk en suiker geraken.

Verder schrijft hij: "In rust ziet men nog eens wat. De koning leek vermagerd, maar de Belgische Aas Thieffry [2] zag er prima uit. 't Is een grote blonde type met veel decoraties. Spijtig dat de meesten van die vliegeniers als allerlaatste decoratie een houten kruis krijgen, zeggen de piotten hier. 't Is in ieder geval een gevaarlijk beroep.." [3]

In onze compagnie betekent verlof na een verblijf aan het front, niet alleen rust, maar ook ...

1917-11-16-dagboek.jpg

Karel Versmissen, mijn broer, schreef vandaag een kaart naar onze neef Gust in Hollands Baarle. Het voornaamste nieuws was het overlijden van Louis Mertens, Karel Van Loon en Adriaan Sommen.

1917-11-16-kaart-web.jpg

1917-11-16-kaart-a-web.jpg

[1] van 17 tot 26 november

[2] De jurist Edmond Thieffry (1892-1929) was een Belgische 'Aas' met 10 Duitse vliegtuigen op zijn palmares. Op 23 februari 1918 moest hij achter de Duitse linies landen en werd hij krijgsgevangen genomen.

[3] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.