29-11-17

Vinkem, donderdag 29 november 1917

1917-11-29-dagboek.jpg

Meester Selschotter noteert: "Bommen op de barakken aan de Nieuwe Herberg. In de weide 7 doden en een 12-tal gewonden", maar ook "Beerput laten leeghalen". [1] Ook in de oorlog gaat het gewone leven, zo goed als mogelijk verder.

Jean heeft, daar in Wulveringem, al twee dagen geen brief gekregen en hij denkt dat het aan de post ligt.

Er is weinig nieuws. We hebben nu een massa vlooien, nog vervelender dan luizen, cadeau gekregen van de Fransen. Een volk met heel wat kwaliteiten, maar ... vuil! Wij doen het stro in slaapzakken, zij gooien het stro op de grond en leggen zich erop neer zoals de varkens. Gevolg: ongedierte voor ons! In dit opzicht kan men zeggen dat de Belg, voor zover dat in deze smerigheid mogelijk is, proper en zorgzaam is!

De zoon van kolonel Montlibert, zit nu ook in de sectie van Jean. Het is wel grappig hoe men dan zijn woorden wikt, maar het soms ook vergeet, want het ligt in de aard van de Belgen om altijd te 'rouspéter', en dan zegt men wel eens: "Die klote-kolonel doet ons weeral opdraven", ook al weet men dat die oefeningen nodig zijn. Natuurlijk weet men dat dat niet slecht bedoeld is, ... maar toch. [2]

 

[1] Lut Ureel, de kleine mens in de grote oorlog. uitg. De Klaproos

[2] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.