23-12-17

De Panne, zondag 30 december 1917

1917-12-30-dagboek.jpg

Jean schrijft aan zijn vader, die het werk heeft hernomen, dat zij niet eens gemerkt hebben dat het kerstmis was. De goede God stuurde ons niet het kleinste zonnestraaltje om ons eraan te herinneren. Per 5 personen kregen we een fles wijn, die enkele zalige momenten bezorgden. Ik had voor mijn post nog enkele sigaren gekocht, zodat we nog een extraatje hadden.

Henri Lambert, die op 26 december bevorderd werd tot reserveluitenant, trakteerde het bataljon met 3 varkens, die hem de mooie som van 1.050 F kosten! Het is dan ook iemand die 'de Rothschild' aan zijn naam kan toevoegen. Na het versnijden, kregen we elk een kotelette en de stuk spek dat we lieten garen in het vet.

Nieuwjaar zal heel kalm verlopen. Onze barakken zijn niet geschikt voor een uitspatting zals vorig jaar en ik denk dat we ervan zullen profiteren, voor zover de dienst het toelaat, om zo warm te slapen als mogelijk is.

Ik heb het je al eerder verteld dat onze soldaten steeds meer de kalmte en de rust verkiezen boven het uitgangsleven, zoals ze dat vorig jaar nog deden. Sommigen sparen hun soldij in het vooruitzicht van hun verlof. Anderen besteden hun 4 frank in de kantine, aan tabak en aan confituur. Daarbuiten doet men niet veel met een biljet van 100 F. In de winkels is alles heel duur. bovendien leggen we een deel van onze solde opzij voor het huishouden en voor wat extra verwarming.

Het kacheltje dat hij bij zijn laatste verlof meebracht, werkt prima. Deze morgen liet hij zijn ordonnans nog twee eitjes bakken.

Het volgende verlof zal nog wel even duren, want er moeten 120 dagen zijn tussen elk vertrek. Dat wordt dan eind februari. [1]

 

[1] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

De commentaren zijn gesloten.