31-12-17

De Panne, maandag 31 december 1917

1917-12-31-dagboek.jpg

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

30-12-17

De Panne, zaterdag 30 december 1917

1917-12-30-dagboek.jpg

Jean schrijft aan zijn vader, die het werk heeft hernomen, dat zij niet eens gemerkt hebben dat het kerstmis was. De goede God stuurde ons niet het kleinste zonnestraaltje om ons eraan te herinneren. Per 5 personen kregen we een fles wijn, die enkele zalige momenten bezorgden. Ik had voor mijn post nog enkele sigaren gekocht, zodat we nog een extraatje hadden.

Henri Lambert, die op 26 december bevorderd werd tot reserveluitenant, trakteerde het bataljon met 3 varkens, die hem de mooie som van 1.050 F kosten! Het is dan ook iemaand die 'de Rothschild' aan zijn naam kan toevoegen. Na het versnijden, kregen we elk een cotelette en de stuk spek dat we lieten garen in het vet.

Nieuwjaar zal heel kalm verlopen. Onze barakken zijn niet geschikt voor een uitspatting zals vorig jaar en ik denk dat we ervan zullen profiteren, voor zover de dienst het toelaat, om zo warm te slapen als mogelijk is.

Ik heb het je al eerder verteld dat onze soldaten steeds meer de kalmte en de rust verkiezen boven het uitgangsleven, zoals ze dat vorig jaar nog deden. Sommigen sparen hun soldij in het vooruitzicht van hun verlof. Anderen besteden hun 4 frank in de kantine, aan tabak en aan confituur. Daarbuiten doet men niet veel met een biljet van 100 F. In de winkels is alles heel duur. bovendien leggen we een deel van onze solde opzij voor het huishouden en voor wat extra verwarming.

Het kacheltje dat hij bij zijn laatste verlof meebracht, werkt prima. Deze morgen liet hij zijn ordonnans nog twee eitjes bakken.

Het volgende verlof zal nog wel even duren, want er moeten 120 dagen zijn tussen elk vertrek. Dat wordt dan eind februari. [1]

 

[1] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

16:08 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

29-12-17

De Panne, zaterdag 29 december 1917

1917-12-29a-dagboek.jpg

1917-12-29b-dagboek.jpg

Pas vandaag schrijft Jean nog eens een brief naar zijn ouders, want de vorige dagen zat hij in de tranchées. Alles is goed verlopen, maar hij is heel moe. Bij mooi weer is dat allemaal niet erg, maar tijdens de heldere nachten was he zo koud dat je zelfs geen knop los kon maken. De laatste nacht heb ik de hele tijd rondgelopen om niet in te slapen.

Op artististiek gebied was het prachtig in de tranchées. Het vroor en van tijd tot tijd bedekten sneeuwvlagen alles, zodat we een traditionele witte kerst kregen. Mijn bottines boden prima weerstand aan de vochtigheid, terwijl mijn maten kloegen van doorweekte voeten.

Ik moet je niet vertellen dat we content waren toen we in het kantonnement aankwamen. Niet alleen omdat we dan konden slapen, zonder schrik voor een militaire boete, want als je in de loopgraven in slaap valt, riskeer je om voor 5 jaar naar een strafcompagnie gestuurd te worden. Maar ook omdat we ons dan eindelijk konden opfrissen en verse kleding aantrekken.

En ook al was het kalm, toch zegden we: "En toch niet kapot! "

Bij zijn terugkeer vond hij een berg post en pakjes, o.a. met zijn nieuwjaarsgeschenk: een warme pull, lekkere conserven en gerookte filet.

Sinds de wapenstilstand tussen Rusland en de Duitsers, wordt er ook hier meer en meer over vrede gesproken. Jean hoopt dat de geallieerden zich niet zwak opstellen omdat het zo lang duurt. Nog even volhouden. Drink je thee met één klontje i.p.v. twee. De Duitsers hebben het zeker niet beter dan wij. [1]

 

[1] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

16:08 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende