05-01-18

Avekapelle, zaterdag 5 januari 1918

Van Avekapelle naar Wulpen, waar wij gaan werken, is het ongeveer een uur stappen.

1918-01-05-dagboek.jpg

Gaston is dan weer op weg naar Oeren. In stilte leggen we de weg Zoutenaaie-Oeren af. Herinneringen aan een streek waar we al verbleven, gerieflijke barakken tegenover de kerk, heerlijke rustplaats. [1]

1918-01-07-Oeren.jpg

In de schaduw van de Sint-Apolloniakerk van Oeren rusten 642 Belgische gesneuvelden. Nog vijf graven hebben vandaag een Vlaams heldenhuldezerkje.

En Jean is blij dat de ergste kou voorbij is. Hij zou zo graag open communiceren met zijn ouders, maar de censuur verbiedt o.a. om te zeggen waar hij juist verblijft. Hij hoopt dat de dichte mist de laffe raids op Londen zullen tegenhouden.

Hij geniet van de prachtige gramofoon van luitenant Lambert. Die heeft van zijn verlof in Londen enkele nieuwe platen meegebracht: High links, Zig-Zag', To-Night's the Night, Bric-a-Brac, The Bing boys are here en nog heel wat andere mooie deuntjes uit de comedies en de musicals die er succesvol zijn.

In de meeste geallieerde legers (behalve in het Engelse) wordt er gewerkt aan de verjonging van het kader. Zo krijgen wij onze vroegere commandant Chenot als kolonel van ons regiment, al moet hij nog kolonel benoemd worden. Hij is wel strikt, maar we kennen hem. Als je je job doet, zal wel meevallen. [2]

 

[1] André Gysel, Gaston Le Roy, dagboek van een Vlaamse Oorlogsvrijwilliger tijdens WO1, Lannoo

[2] Vertaling op basis van 'Daniël Vanacker, Un mitrailleur à l'Yser, La correspondance de guerre de Jean Pecher.'

 

19:00 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.