06-03-18

Wulpen, woensdag 6 maart 1918

1918-03-06a-dagboek.jpg

Dit staat  bekend als de Slag om Reigersvliet.

Na de inundatie hadden de Duitse troepen hun stellingen tussen de spoorwegberm en de IJzer verlaten en zich teruggetrokken achter de Ijzer, maar in de vlakte hadden beide kampen een aantal voorposten. Zo hadden de Belgen 2 grote wachtposten: In Oud-Stuivekens bevond zich de Grote Wacht nr. 1 of Grand Garde Sud, en verder noordwaarts bevond zich de Grote Wacht nr. 2, Grote Wacht Reigersvliet of Grand Garde Nord. Samen met de kleinere voorpost aan de Smisse vormden ze een voorlinie tegen de Duitse vooruitgeschoven posten Vicogne (Viconiahoeve - Château Vicogne), Kloosterhoeve (hoeve Kloosterhoek ter hoogte van de Viconia-kleiputten), de Toren en Hoeve Vandewoude. De Duitsers bezetten ook "Nieuw-Stuivekenskerke" en alle hoeves in de Tervatebocht.

Geleidelijk aan werden de grote wachten uitgebreid met schuilplaatsen en luisterposten. In een grote wachtpost kon een compagnie (ca. 100 man) verblijven, van waaruit de kleinere voorposten in het overstroomde gebied bemand konden worden. Via een systeem van passerellen en loopgraven konden deze voorposten bereikt worden.

In Oud-Stuivekens bevond zich de Grote Wacht nr. 1 of Grand Garde Sud, waar een artillerie- en observatiepost werd ingericht in de overblijfselen van de voormalige kerk van Stuivekenskerke.

Verder noordwaarts bevond zich de Grote Wacht nr. 2, Grote Wacht Reigersvliet of Grand Garde Nord. In 1918 bestond de Noordelijke Grote Wacht uit 2 loopgraven aan de westelijke oever van de Reigersvliet, enkele loopgraven vormden het bruggenhoofd aan de overkant en vóór de versterkte hoeve Reigersvliet lagen 7 kleine voorposten waaiervormig opgesteld.

Door zijn ligging te midden van twee frontlinies was Stuivekenskerke intussen volledig verwoest

Na enkele weken van artilleriebeschietingen vielen de Duitsers op 6 maart de stellingen aan de Reigersvliet aan. Toen verdedigde de Cavaleriedivisie de sector Oud-Stuivekenskerke. In de morgen van 6 maart 1918 werden beide grote wachtposten beschoten en daarna aangevallen. Bij Oud-Stuivekenskerke konden de mitrailleurs van de 2de compagnie van het 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders de Duitse aanval breken. De stelling bleef behouden. Bij de Reigersvliet moesten de verdedigers wijken en kwam de stelling grotendeel in Duitse handen. Aangekomen versterkingen, waaronder 2 pelotons patrouilleurs van de cyclisten (van het 1ste en 2de bataljon), konden de verloren posten heroveren.

1918-03-06a-dagboek.jpg

1918-03-06b-dagboek.jpg

10:31 Gepost in Blog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.